ХАРЧОВІ ОТРУЄННЯ. БОТУЛІЗМ
Ботулізм – це харчове отруєння ботуліновим токсином, який
накопичується у зіпсованих продуктах та може призвести до тяжких наслідків. Для
його нейтралізації, необхідно, щоб продукт пройшов повноцінну термічну обробку.
Часта причина отруєння – вживання в’яленої, солоної або консервованої риби.
Збудник
ботулізму – бактерія Clostridium botulinum. Інфікування відбувається через
харчові продукти.
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають
через 12-24 годин після споживання зараженої їжі.
Симптоми
ботулізму:
- порушення близького зору: ви не можете
читати текст, але добре бачите предмети;
- сильно виражена сухість у роті, важко
говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
- підвищена стомлюваність, м’язова слабкість, запаморочення;
- короткочасні ознаки ураження травної системи
(нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім - стадія парезу кишечнику
(здуття живота, закреп);
- ураження м’язів шиї та кінцівок.
Профілактика ботулізму:
- ретельно мити руки, продукти і посуд;
- при консервуванні в домашніх умовах, особливо
м'ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб
прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин), після чого простерилізувати
консерви при температурі 100°С – не менше 40 - 60 хвилин з подальшою їх
герметичною упаковкою;
- найменше здуття кришки — причина для
категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки;
- рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно
звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні;
- гриби
складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується
консервувати їх у герметично закритих банках у
домашніх умовах;
домашніх умовах;
- не купувати і не вживати продукти харчування,
виготовлені у домашніх умовах (консерви, в’ялену, копчену, солену рибу та інші)
в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.
Кіровоградське районне
управління Головного управління
Держпродспоживслужби в
Кіровоградській області
Немає коментарів:
Дописати коментар